Logo

 

Totale zonsverduistering: 11 augustus 1999

In Vlaanderen werd ongeveer 90% van het zonsoppervlak door de maan bedekt. In het uiterste zuiden van België werd de zon volledig bedekt door de maan.
De totaliteitsband vertrok in de Atlantische Oceaan en kwam via het zuiden van het Verenigd Koninkrijk Europa binnen. Vervolgens zette deze eclips zijn reis in het noorden van Frankrijk verder om zo in België aan te komen. Daarna trok de eclips door Duitsland en Turkije. Net voorbij India verliet de schaduw van de maan de aarde en was deze totale zonsverduistering voorbij.

In het zuiden, het gebied rond Virton was deze totale zonsverduistering dus heel goed te zien. Maar over het algemeen was er toch veel bewolking over het hele land. Op vele plaatsen (zelfs in het noorden van Frankrijk) was er hierdoor weinig tot niets van deze verduistering te zien.

Op de volgende totale zonsverduistering in ons land is het nog even wachten tot 23 september 2090. Dan kunnen we het einde van een totale zonsverduistering meemaken.
Op 25 mei 2142 kunnen we in bijna heel het land opnieuw een totale verduistering meemaken. Kort daarna, op 14 juni 2151, trekt er een eclips volledig over ons land... Nog even geduld dus!

Sfeerbeelden:
Eclipse99 Eclipse99
Eclipse99 Eclipse99